KURSER 2020

Under vintern planerar instruktörerna kommande kurser inför våren 2020.
Kurserna kommer presenteras på denna sida i god tid innan kursstart.

Har ni frågor angående kurser och hundägarutbildning?

Agility = agility@vasterasbk.se
Nosework = nosework@vasterasbk.se
Övriga kurser = hundagarutbildning@vasterasbk.se

Agilitykurs

Kurs i agility våren 2020
Kursen är just nu under planering
Vi tar inte emot anmälningar innan kursen presenterats här på hemsidan. Kursen kommer presenteras nedan i god tid innan kursstart. Håll till godo!

Information om kursen kommer att komma.

Instruktör: Jennifer Schiller

Hjälpinstruktör: Karin Bäckström

Datum/tid:

Kostnad:

Anmälan:

Frågor: Skickas via mail till agility@vasterasbk.se

Nosework ( OBS! 2st kurser )

Grundkurs Nosework hos Västerås Brukshundklubb våren 2020
Anmälan öppen!

Kursen arrangeras i samarbete med Studiefrämjandet. Medlemskap i Västerås BK krävs.

Upplägg:

4 kurstillfällen på 1 tim och 30 min, med grundträning av NW, samt 1 sista kurstillfälle 3 tim gemensamt. Totalt 9h.

I kursavgiften ingår fika, samt startkit för nosework. Det är 1 flaska eucalyptushydrolat, några olika dofthållare och doftbärare, så du enkelt kan träna hemma också.

Minst 4, max 6 ekipage i en grupp. 2 grupper körs parallellt, en på måndag kväll, en på lördag fm, med gemensamt sista kurstillfälle på en lördag. Kurstid från mitten av mars till slutet av april, med uppehåll bl a för påsk. Inledningsvis tränar vi på klubben, men andra platser kommer också att vara aktuella.

Vi tränar på sök/jagande av doft, d v s eucalyptushydrolat. Genom att kombinera doft och godis får doften ett värde för hunden, vilket tillsammans med den naturliga driften att nosa efter intressanta dofter, ger en rolig och tillfredställande aktivering. Samarbetet mellan hund och förare utvecklas, där du som förare lär dig att läsa din hund och förstå när doften är funnen. Vi går igenom teori kring hundens luktsinne och aspekter av nosework som aktivering och tävlingform.

Sporten har vuxit snabbt alltsedan starten i USA 2006 och introduktionen i Sverige, med bildandet av Svenska Nosework-klubben 2014. Ett stort antal tävlingar arrangeras och vi kommer också att prova på de olika momenten i tävling: Behållare, Inomhus, Utomhus samt Fordon. Vi övar också på doftprov, som är ett inträdesprov för den som vill tävla, och ett kvitto på att hunden kan söka och hitta den aktuella doften.

Filosofin i NW är att den ska vara en aktivitet för alla typer av hundar. Man jobbar med positiv förstärkning, beröm och godis, och undviker korrigering eller ordet nej. Det är härligt att se hur försiktiga individer får mera mod och drift att jobba självständigt, men också att väldigt livliga och lättstörda hundar kan få ett bättre fokus och samarbetsförmåga. NW utvecklar dig som förare där du genom att så noga följa och titta på din hund under arbete lär dig mer om dess beteende, styrkor och svårigheter. Känslan när det fungerar att jobba tillsammans är fantastisk!

Tveka inte att prova på! Nosework kan vara ett värdefullt tillskott för dig som sysslar med annan hundsport där andra typer av krav ställs på hunden, eller för dig som helst myser i soffan, men vill hitta en enkel och lagom krävande aktivering av din hund. Anmälan till nosework@vasterasbk.se Anmälan är bindande. Ange ditt och hundens namn, samt önskad kursdag, måndag eller lördag. Berätta gärna lite om dig och din hund.

Efter bekräftad plats, inbetalning av kursavgift till Bg 577-6133 snarast.

Obs att medlemskap i klubben krävs, se hemsidans startsida för mer information om hur betalning sker.

Västerås Januari 2020

Mette Jansson